El Fruït

Oli d'oliva verge extra

Producció d´oli d´oliva a Barcelona
big 139123 142184 produccion aceite oliva barcelona cal sebastia
big 139123 142773 produccion aceite oliva barcelona cal sebastia
big 139123 142774 produccion aceite oliva barcelona cal sebastia

L'Arbequina és una oliva molt coneguda i apreciada a escala mundial. Originària de Palestina, diu la història que el Rei Jaume I la va portar a Catalunya desde Mallorca per mitjà d´uns dels seus súbdits, el Senyor d'Arbeca.

Va plantar olivers en la comarca de les Garrigues i d'aquí procedeix el nom. Tot i que, en el segle IX abans de Crist, van ser els fenicis els que van portar els primers esqueixos d'olivers silvestres (l´ullastre) i que produïen poques olives.

 

Més endavant, els grecs van introduir els primers olivers de cultiu, però van ser els romans, uns segles després, els que van cultivar l'oliver a gran escala. Diuen que, en el mandat de l'emperador trajà, sigles I i II DC, un esquirol podria creuar tota la península Ibèrica desde els Pirineus fins a Gibraltar de rama en rama.

El mida del seu fruit és el menor de les varietats cultivades a Espanya, 1-3 grams. L'arbre és frondós, resistent al fred i a la sequera i la seva oliva i oli són Denominació d'Origen a Tarragona (Siurana) i Lleida (Garrigues).

La composició de l'oliva en el moment de la recol.lecció és variable, depenent del terra, clima, varietat. Aproximadament: oli 18-32%; H2O 40-45%; ossos i residus vegetals 23-35%. De cada 100kg d'olives és produeixen 15-18 litres d'oli.

Tenim en la nostra finca dos factors importantíssims que fan que l'oli sigui d'una gran qualitat:

  1. La terra de cultiu, tipus sauló, que filtra l'aigua per poca que hi hagi i reté molt l´humitat.
  2. L'aigua per regar és de pluja filtrada de la muntanya i recollida en una mina subterrània que brota a 500 metres de la finca i que, per pressió natural mitjançant canonades enterrades en la terra, va a diferents bases mitjançant un molí de vent i placa fotovoltaica.