El Fruït
Oli d'oliva verge extra




L'Arbequina és una oliva molt coneguda i apreciada a escala mundial. Originària de Palestina, diu la història que el Rei Jaume I la va portar a Catalunya desde Mallorca per mitjà d´uns dels seus súbdits, el Senyor d'Arbeca.
Va plantar olivers en la comarca de les Garrigues i d'aquí procedeix el nom. Tot i que, en el segle IX abans de Crist, van ser els fenicis els que van portar els primers esqueixos d'olivers silvestres (l´ullastre) i que produïen poques olives.
Més endavant, els grecs van introduir els primers olivers de cultiu, però van ser els romans, uns segles després, els que van cultivar l'oliver a gran escala. Diuen que, en el mandat de l'emperador trajà, sigles I i II DC, un esquirol podria creuar tota la península Ibèrica desde els Pirineus fins a Gibraltar de rama en rama.
El mida del seu fruit és el menor de les varietats cultivades a Espanya, 1-3 grams. L'arbre és frondós, resistent al fred i a la sequera i la seva oliva i oli són Denominació d'Origen a Tarragona (Siurana) i Lleida (Garrigues).
La composició de l'oliva en el moment de la recol.lecció és variable, depenent del terra, clima, varietat. Aproximadament: oli 18-32%; H2O 40-45%; ossos i residus vegetals 23-35%. De cada 100kg d'olives és produeixen 15-18 litres d'oli.
Tenim en la nostra finca dos factors importantíssims que fan que l'oli sigui d'una gran qualitat:
- La terra de cultiu, tipus sauló, que filtra l'aigua per poca que hi hagi i reté molt l´humitat.
- L'aigua per regar és de pluja filtrada de la muntanya i recollida en una mina subterrània que brota a 500 metres de la finca i que, per pressió natural mitjançant canonades enterrades en la terra, va a diferents bases mitjançant un molí de vent i placa fotovoltaica.